Skip to main content
Tunisienspecialisten

Djerba, Tunisien

Djerba är en ö i Tunisien och den största ön i Nordafrika med sina 514 kvadratkilometer i Gabèsbukten utanför Tunisiens kust. Har ett milt klimat, ändlösa och långgrunda stränder, varmt hav som nästan saknar vågor. Landskapet är bildat av gröna palmer, beige sandjord och det vita i traditionella låghus domineras av kupoler och rundade kubiska former. 

Allt detta skapar en atmosfär av märklig stillhet, sagolik tystnad och onaturlig frid. Det är inte utan anledning som denna största tunisiska ö, gör anspråk på att vara Lotusätarnas mytomspunna ö.

De som besöker ön och bestämmer sig för att gå bortom trädgårdarna eller hotellstränderna kommer att hitta intressanta historiska platser.

Som ett erkännande av den judiska minoritetens långa och unika historia på Djerba har Tunisien ansökt om att ön ska skyddas av Unescos världsarvslista.

Öns idyll ligger bara fem kilometer utanför Tunisiens sydkust, och dess sandstränder och perfekta medelhavsklimat har gjort ön till en favoritdestination för turister som vill ha en strandlov på vintern.

Många semesterorter är avsedda för denna publik, men Djerba erbjuder också andra attraktioner som tidlösa byar och akvarelllandskap för dem som vill fördjupa sig i kulturen. Djerba är också en bra utgångspunkt om du vill utforska andra populära sevärdheter i södra Tunisien på dagsutflykter

På södra delen av ön finns små ruiner av Meninx - en bosättning som grundades på 700-talet f.Kr av fenicierna, som också blomstrade under romartiden. Välståndet för Meninx invånare vid den tiden vittnar om vallen som de byggde som förbinder ön med fastlandet, vilket underlättade handelskontakter med den afrikanska kontinenten. 

Tack vare det kan du också ta dig till Oasis of Zarzis - mindre välbesökt och känt för sina thalassoterapianläggningar, med användning av de välgörande egenskaperna hos havets gåvor som salter, alger och leror,

I centrum av Djerba ligger byarna Hara Kebira och Hara Sghira, där ett litet judiskt samhälle lever än i dag och det finns flera synagogor. Historien om de mest kända av dem - El Ghriba, eller "utlänningar" - går tillbaka till 586 f.Kr. Den nuvarande byggnaden är från början av förra seklet, men Toran som lagras i den lokala helgedomen är en av de äldsta i värld. Det turkiska styret på ön började 1560 med att spanjorerna intog fästningen känd som Borj el Ghazi Mustafa, som ligger mellan havets kust och centrum av staden Houmt Souk - öns administrativa huvudstad. På Djerbas nordöstra och östra kust finns de vackraste stränderna En vistelse på ön ger dig stora möjligheter att utöva olika sporter såsom golf på banor i världsklass

Hotell

Film

Karta

Fritextsökning
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
  • SRF logo
  • iata logo
  • nets logo
  • klarna logo
  • visa logo
  • trustly logo
  • swish logo