Skip to main content
Tunisienspecialisten

Mahdia, Tunisien

Mahdia  ligger på en udde i nordöstra Tunisien och är idag en liten charmig stad omgiven på tre sidor av medelhavet.   Staden som grundades av fenicierna har alltid varit intressant på grund av sitt strategiska läge, och varit ockuperat av italienare, spanjorer, fransmän och det osmanska riket.   Spår av denna månghundraåriga och mångkulturella historia kan beundras i Medinan, eller gamla stan i Mahdia.   

Idag uppskattar turister som precis upptäckt denna stad inte bara de många vackra monumenten, utan framför allt den frid som råder i staden, och närheten till typiska turiststäder som Monastir och Sousse, som bekvämt kan nås från Mahdia med lokala transporter.  

Vackra stränder, undervattensstaden  
Mahdia kan charma dig med sina rena och breda sandstränder, där vi kan hitta många vackra snäckor.   

Solstolar och parasoller finns att hyra.   Här finns de perfekta förhållandena för vattensporter, och dykare kommer att ha en chans att upptäcka skrymslen och vrår av undervattensgrottor, det magnifika försvarsfortet och den sjukna staden . När du är i Mahdia måste du se den lilla och extremt mysiga Medinan.   Varje fredag finns här en marknad där du kan köpa aromatiska kryddor, kaffebönor eller färsk fisk och skaldjur som fiskarna tar hit direkt från sina fiskebåtar.   

Den lokala Medinan sträcker sig längs udden från den befästa 50 meter långa Skifa el-Kahla-porten till den vackra vita och röda fyren på  Cap Africa.   

Det är en perfekt plats för långa promenader mellan de smala kullerstensgatorna i den gamla arabiska staden och för att besöka en av de små pubarna som serverar lokala delikatesser.  Inte långt härifrån finns också en historisk muslimsk kyrkogård belägen på en bergssluttning och en fiskehamn huggen i sten.   

För en stunds vila är det värt att stanna till vid den vackra platsen du Caire, där vi kommer att träffa många unga Mahdianer som vilar i skuggan av träden.   

Idag anses Mahdia vara tunisiernas religiösa centrum, så det är värt att se de lokala moskéerna, särskilt Den stora Moskén (öppen för turister till kl. 13.00) och kasbahen.   

Historieälskare bör besöka det enorma Regionalmuseet som ligger i stadens centrum och Dar Sghir, ett traditionellt tunisiskt husmuseum, där vi kommer att se traditionellt inredda rum och traditionella dräkter.   

De som inte vill utforska till fots eller använda kollektivtrafik kan enkelt hyra cyklar eller fyrhjulingar i staden.  

Ett mysigt och välsmakande hörn  
De största fördelarna med Mahdia är dess intima atmosfär och möjligheten att se hur riktiga tunisier bor och bristen på massor av turister som vi kommer att möta i andra kuststäder i Tunisien.   

Det finns gott om mysiga kaféer och restauranger som serverar fräscha, välsmakande rätter, såväl som stämningsfulla shishabarer, där vi förutom att röka vattenpipa kan smaka på gott arabiskt kaffe, utmärkta franska och italienska viner eller turkisk yoghurt ayran.  

De smaker som definitivt väcker associationer till Mahdia är den allestädes närvarande fisken, skaldjuren och ”malda sniglarna” som här anses vara en delikatess.   

På välsorterade marknader och basarer är det värt att köpa svampar av olika former, fångade här, aromatiska kryddor, särskilt gurkmejrot, anis och kardemumma.  

Lokalbefolkningen uppskattar kikärter mycket, som tillagas inte bara i Mahdia, utan över hela Tunisien på hundratals sätt.   

Prova brik, en traditionell friterad filodegsdumpling. Brik serveras traditionellt med tonfisk och ägg, men finns även i en söt variant, med mandelfyllning, honung och pistageströssel på utsidan.   

En uppskattad souvenir från Mahdia kommer att vara en färgglad sjal eller halsduk.  Vävning har en mycket lång historia i Mahdia, och linne, siden eller bomullstygerna  kommer att påminna oss om en semester i denna lugna arabiska stad full av artiga och gästvänliga invånare.  

 

 

Film

Hotell

Med sin stora fiskehamn, sin gamla stadsdel - medinan - i vattenbrynet, sin gammaldags atmosfär och sina magnifika sandstränder har Mahdia allt som krävs för en lyckad semester. På senare tid har nya hotell vuxit upp, som gör staden till en attraktiv semesterort. 

Iberostar Royal El Mansour

Fullt
Iberostar Royal El Mansour

Fantastiskt läge. Läge Iberostar Royal El Mansour ligger direkt på stranden i Mahdia. Hotellet är perfekt som utgångspunkten för besökare som vill utforska Mahdia. Rum Om du letar efter ett bekvämt boende i Mahdia, gör Iberostar Royal El Mansour ditt andra hem. Rummen har privata balkonger. Med Wifi håller du dig uppkopplad och på rummet har du även satellit-tv. Privat badrum med badkar/dusch. Nöjen Luta dig tillbaka och slappna av på stranden med gratis cabanor, parasoller och solstolar. På Ib...Läs mer

Karta

Fritextsökning
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
  • nets logo
  • SRF logo
  • visa logo
  • iata logo