Skip to main content
Tunisienspecialisten

Sevärdheter

Tunis Medina

I medinan, Tunis gamla stadsdel, finns välskyltade promenader där du kan uppleva både palats, minareter och Zitounamoskén. Medinan finns med på Unescos världsarvslista. Olika gator i medinan representerar olika yrkeskategorier. De mer ädla yrkena, som juvelerare, sidenhandlare, parfymerier och bokhandlare ligger placerade centralt, vid moskén, medan de mindre ansedda butikerna ligger mot utkanterna av staden.

Bardomuséet

Tunis kan skryta med att äga ett av världens största arkeologiska museer, Bardomuseet. Museet har olika avdelningar för antiken, forntiden och den islamiska konsten och är berömt för sin samling med tusen mosaiker från romartiden.

Kartago

Kartago var en gång den tredje största i hela romarriket och det finns många intressanta lämningar att studera. På denna arkeologiska utgrävningsplats vid havet hittar man de bäst bevarade lämningarna från civilisationen i Kartago.

I dag återstår en del mycket imponerande lämningar, som Antonius Pius termer, romerska villor och en romersk amfiteater. I ett fascinerande museum kan man återuppleva denna ärorika antika stads historia och civilisation.

Dougga

Dougga är en av de största arkeologiska utgrävningsplatserna i Tunisien och står upptagen på Unescos världsarvslista. I Dougga möts man av synen av en märkligt välbevarad romersk stad, som ligger på sluttningen till en grönskande kulle. De vackraste monumenten är Capitolium, teatern, de stora termerna och Junos tempel

Sbeitla

Härskaren Vespasien och hans son började utveckla Sbeitla. Olivindustrin blomstrade i staden under 100-talet f Kr och framgångarna fortsatte under ytterligare ett par århundraden, trots att det romerska härskardömet började avta i andra provinser. Under den här perioden byggdes många kyrkor i Sbeitla och många av dem står fortfarande kvar och anses idag vara några av de mest imponerande lämningarna från det romerska kejsardömet.

Ksours

Ksour-regionen är ett kuperat område som börjar söder om Gabès. Området är känt för sina Ksour, en unik arkitektur från berberna. En Ksour är uppbyggd av ett antal ghorfa-hålor, smala grottor av sten och lera. Dessa ghorfa-hålor är byggda i flera våningar runt en central plats. Hålorna har små dörrar ut mot den öppna platsen. Utformningen av byggnaderna syftade till att förvara säd och hålla den sval i det heta klimatet.

Bulla Regia

Bulla Regia är en annan anmärkningsvärd plats och hemvist för underjordiska villor och värdefulla mosaiker. Villorna byggdes delvis under mark för att hållas svala under de varma sommarmånaderna.

El Jem

El Jem representerar det romerska imperiets storhetstid. Amfiteatern är den tredje största i världen efter Colosseum i Rom och amfiteatern i Capua. Amfiteatern byggdes av kejsar Gordianus kring 230 efter Kristus och är ett mycket imponerande byggnadsverk. Här finns också ett museum med en stor samling romersk mosaik. Att uppföra denna byggnad var en stor prestation, med tanke på att det inte fanns några byggnadsstenar närmare än 30 km därifrån! På 200-talet kämpade gladiatorerna på denna magnifika arena, som är bättre bevarad än Colosseum i Rom.

Andra sevärdheter

Andra kulturella sevärdheter är grottbostäderna i Matmata, den blåvita konstnärsbyn Sidi Bou Saïd samt moskén och den fascinerande arkitekturen i staden Kairouan.

 

Fritextsökning