Stora södern

På ökenvägar i Stora södern

I södra Tunisien behöver man inte färdas länge innan man är djupt inne i Sahara. Bara några timmars, och ibland minuters, resväg från hotellet ligger öknen där, runt omkring dig. Här är avstånden långa och tystnaden stor. Horisonten försvinner för att lämna plats åt tre ökentyper som flyter in i varandra: sandöknen, där vinden skulpterar rörliga sanddyner, saltöknen med sina chotts, där gnistrande saltkristaller ger upphov till märkliga hägringar, och stenöknen, denna väldiga, steniga och förbrända vidd.

 Utforska öknen

Öknen är en värld som man tålmodigt kan utforska till fots, eller mer bekvämt i en jeep. Man också uppleva öknen under en natt i ett tälthotell eller göra en lång tidsresa och övernatta i öknen i tält.

 Starka intryck

I hjärtat av Stora södern finns magiska platser som Ksar Ghilane, den mest typiska Saharaoasen av alla Tunisiens oaser, med sin varma källa som erbjuder ett avkopplande bad. Flera beduinläger och ett tälthotell med alla bekvämligheter gör detta till ett bra val under en rundresa i Sahara.

 Kända filmmiljöer

Bland landskapets mäktiga sanddyner hittar man också filminspelningsplatser med kvarlämnade filmdekorer, som gör att man förflyttas till stämningen i storfilmer som Den engelske patienten och Star Wars.

 Intensiva upplevelser

Tack vare stora rallytävlingar som Tunisienrallyt finns sedan länge en dröm om att uppleva Sahara intensivt. Det finns ett stort utbud av aktiviteter och extremsporter i Stora södern. De steniga ökenvägarna kan man kasta sig över i fyrhjuling, på motorcykel och terrängcykel. Du kan även prova luftballongflygning, ultralätt flygplan eller skärmflygning.

 Douz - nomadernas mötesplats

Douz är en viktig handelsplats i området, en typisk ökenby. Torsdagsmarknaden, hantverket av dromedarskinn, de berbiska smyckena och uppfödningen av den berömda salukin, eller persisk vinthund, gör byn till ett levande museum. I december varje år visar Saharafestivalen det traditionella livets höjdpunkter för åskådarna med ryttarspel, bröllopsprocessioner, "kamelbrottning", jakt med vinthund och mycket mer. Läs mer om festivaler i Tunisien.

Idealisk utgångspunkt

Douz är en port till öknen och en idealisk utgångspunkt för dromedarkaravaner och safaris. Byn är samtidigt huvudorten i en spännande trakt där många små byar ligger utströdda i sanden vid kanten av den väldiga Chott El-Jerid, en vidsträckt slätt som täcks av glittrande saltkristaller så långt ögat når. I Douz finner man utmärkta sahariska hotell av god standard, ett Sahara-museum och många möjligheter att utöva sportaktiviteter.

 Grottbostäder

Ökenslotten i bergen är storslagna. Uppe på de svindlande bergstopparna växer de samman med den ockrafärgade klippan. Bergssluttningen nedanför är perforerad av grottor, som i själva verket är bostäder som delvis har grävts ut under jord. Chenini och Douiret är exempel på sådana byar, där det berbiska språket ofta lever kvar.

 I omgivningarna

I omgivningarna ligger även Chott El Jerid, den gamla uttorkade sjön som täcks av en glittrande saltskorpa. Den ter sig som en hägring för besökare och är berömd bl a från filmerna Den engelske patienten och Star Wars. Den mäktiga bergsravinen Oued Selja kan man besöka ombord på ett litet tåg från 1890-talet, som en gång tillhörde bejen i Tunis. Tåget har renoverats och fått namnet Lézard Rouge, den röda ödlan. Bergsoaserna Tamerza, Chebika och Midès är tre sevärda byar som har lyckats med konststycket att växa fram i dadelpalmernas skugga på ofruktbara bergssluttningar.

 Vackra oaser

Bortom denna ockragula bergstrakt ligger den stora kustoasen Gabès, som erbjuder färgsprakande marknader, hennaträdgårdar och alléer skuggade av palmlundar som man kan färdas genom i hästdroska. Åt motsatt håll, längst ut i västra änden av landet, ligger de båda stora oaserna Tozeur och Nefta. Ett besök där är ett måste.

                                  

 

 

Karta